Всички 2 271 държавни и общински училища на територията на цялата

...
Всички 2 271 държавни и общински училища на територията на цялата
Коментари Харесай

До 600 хил. лв. на училище за изграждане на STEM среда

Всички 2 271 държавни и общински учебни заведения на територията на цялата страна могат да вземат участие за безплатно даване на средства по процедура „ Училищна STEM среда “ по Националния проект за възобновяване и резистентност. Предвидената финансова поддръжка за просветителните институции е близо 535 млн. лева Ще спомагаме на учебните заведения тези средства да доближат до тях и децата да бъдат щастливи, че сме подобрили тяхната физическа среда и имат опция да получават нови умения, съобщи на конференция в МОН министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той акцентира, че процедурата не е конкурентна и за всички са планувани средства. Вярвам, че шефовете и българските учители ще основат един по-привлекателен образователен развой, добави министърът. Идеята е всяко българско дете да разгърне своя капацитет и считаме, че с тази финансова поддръжка това ще бъде допустимо, сподели и зам.-министърът на образованието и науката Надя Младенова.

Директорът на Изпълнителна организация „ Програма за обучение “ проф. Георги Вайсилов посочи, че обособените учебни заведения според от броя на учениците през последните три години ще бъдат финансирани със суми за създаване на STEM среда от 50 000 до 600 000 лева Основната цел е да се увеличи ползата към науката и научните проучвания. На процедура да може всеки един възпитаник да пипне микроскоп, да види през телескоп спътниците на Юпитер, да организира самичък химична реакция, да види по какъв начин действат новите източници на сила, изясни той.

Ангажимент на учителския колектив е самичък да дефинира направленията, в които да бъде построен STEM центъра, да избере подобаващото съоръжение и да опише плановата си концепция в Концепция за създаване на учебна STEM среда. STEM центърът може да бъде построен в едно или няколко пространства (препоръчително е на един етаж, само че се позволява и построяването му на разнообразни етажи в училището) или да бъде самостоятелен в границите на едно помещение. Решението е напълно на учебното заведение.

Средствата за учебните заведения, които са построили STEM по Националната стратегия, са увеличени по отношение на разновидността на Концепция, възложен за разискване през месец октомври 2022 година Без да се понижава финансирането на останалите учебни заведения, в този момент те ще получат 70 % от цената на средствата, избрани за категорията учебни заведения, в която попадат. Участието в процедурата минава в два стадия: Първият е за утвърждение на Концепция за създаване на учебна STEM среда. Тук са избрани три периода според от категорията, в която попада учебното заведение. Ако е с до 200 възпитаници, срокът е до 21 юни. Училищата, които имат от 201 до 400 възпитаници, могат да аплайват до 19 юли, а тези с над 400 деца – до 21 август. Вторият стадий е за подаване на цялостния пакет от документи пред Изпълнителна организация „ Програма за обучение “. За учебни заведения до 200 възпитаници срокът е до 21 август, тези с от 201 до 400 възпитаници могат да аплайват до 19 септември, а учебни заведения с над 400 деца – до 19 октомври. Подаването на концепции и документи става по електронен път през Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България 2020г. (ИСУН)
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР